Scurt istoric

Istorie Noiembrie 12, 2014

Biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, este aşezată pe valea Cuiejdiului, din satul cu acelaşi nume, comuna Gârcina, judeţul Neamţ.

Sat foarte mic la început, format din doar trei familii, Baroi, Nica şi Vamanu, care au dorit să îşi facă un locaş de închinare cu 4 km mai sus de vatra satului. Au însemnat acest loc prin punerea unei cruci de piatră care mărturiseşte acest fapt şi pe care-1 povestesc şi enoriaşii mai în vârstă. Apoi, locuitorii satului, puţini la număr, au ridicat o biserică mică de lemn pe care au acoperit-o cu tablă, în care s-au închinat şi s-a făcut slujbă până în anul 1925, când populaţia înmulţindu-se, mica lor bisericuţă nu mai putea fi încăpătoare pentru credincioşii satului.

Zidirea noii biserici a început în anul 1925 şi a durat doisprezece ani, până în 1937. Prima pictură a fost exeecutată în tempera de pictorul Petru Troteanu, ajutat de Boris Fineanu. A fost sfinţită de PS Valeriu Moglan, episcop vicar al Mitropoliei Moldovei şi Sucevei, pe 8 noiembrie 1937.

Ctitorii bisericii sunt enoriaşii, sub păstorirea preotului Gheorghe Teodor eseu.

Biserica este zidită din piatră masivă de către meşterii Ioan Trifan şi Stoian Trifan, devizul fiind conceput de antreprenorul Carol Zanne. Suprafaţa bisericii la bază este de 358 m2. Are formă de cruce, cu două turnuri, din care cel mare serveşte şi de clopotniţă. Lăcaşul de cult este împărţit în: altar, naos, pronaos, camera ctitorilor şi pridvorul. De asemenea, de jur împrejurul bisericii sunt făcute firide.

Începând cu anul 1946, la iniţiativa Preotului Ioan Botezatu, cu ajutorul enoriaşilor s-au executat unele lucrări de restaurare: s-a reacoperit biserica cu tablă, s-a îndepărtat tencuiala exterioară şi s-a rostuit piatra, s-a construit o casă praznicală (1946). în anul 1972 s-au construit din piatră scările de acces la biserică pe o distanţă de 80 m.

Biserica a fost repictată între anii 1975 - 1977 de către pictorul Mihail Bălăşescu în ulei şi resfinţită pe 30 octombrie 1977 de către PS Adrian Botoşăneanul, Episcop Vicar al Mitropoliei Moldovei şi Sucevei.

Catapeteasma prezintă câteva caracteristici specifice regiunii, fiind sculptată în lemn de tei şi salcie cu reprezentări de frunze de viţă de vie şi struguri, lucrată de meşterul Vasile Mihăilescu.

În timpul Pr. Constantin Ţuţuianu s-a îndepărtat tencuiala de pe turnul clopotniţei, s-a extins perimetrul casei de prăznuire şi s-a reamenajat cimitirul ordonând mormintele.

În timpul păstoririi Pr. Petrariu loan s-au efectuat următoarele lucrări: s-a construit un aghiazmatar în curtea bisericii, s-a adăugat în partea dreaptă a Sfântului Altar o cameră destinată depozitării obiectelor de cult (veşmântărie), s-a ridicat o troiţă din piatră şi s-au făcut lucrări de reamenajare a casei parohiale şi s-a racordat biserica şi casa parohială la reţeaua de apă a unor credincioşi din parohie.

Alte lucrări importante care s-au făcut la Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Cuiejdi au fost în timpul Preotului Florin Gheorghe Sfarghie, ajutat de enoriaşi, începând cu anul 1998: s-a înlocuit în totalitate acoperişul bisericii, proiectul fiind întocmit de către arhitectul Doina Petrescu din Târgovişte în stil ştefanian şi executat de echipa maistrului Răchieru Sebastian; de asemenea s-a consolidat structura de rezistenţă a bisericii cu o centură din beton şi fier forjat; în interiorul bisericii s-a spălat pictura şi s-a poleit cu foiţă de aur de către pictorul prof. Romeo Potoroacă din Piatra Neamţ, s-a restaurat catapeteasma, s-au argintat toate icoanele şi candelele, s-au făcut străni noi din stejar, s-a schimbat tâmplăria, s-a amenajat un spaţiu special pentru spovedit, s-a montat centrală termică, s-au cumpărat obiecte de cult noi (Sfânta Evanghelie, Sântul Chivot, Sfinte Cruci, Sfinte Vase, cădelniţe, policandre, icoane praznicale, icoane mari pentru procesiuni, prapuri, icoane împărăteşti, veşminte, acoperăminte, perdele la icoane) şi mochetă pentru toată biserica, refacându-se în totalitate Sfânta Masă şi proscomidiarul din marmură.

În exterioriorul bisericii, pe cele 71 de firide au fost aplicate icoane din mozaic cu chipuri de sfinţi executate de firma „ARTGEORGIES" din Iaşi

De asemenea, s-a construit o casă polivalentă cu următoarele destinaţii: bibliotecă, arhivă, sală de conferinţe, casă mortuară, spaţiu de depozitare pentru diferite obiecte. S-a lărgit suprafaţa cimitirului, iar pe locul primei biserici, unde se afla Sfânta Masă, s-a ridicat o troiţă închinată eroilor. La intrarea în curtea bisericii s-a înlocuit poarta din lemn cu una din piatră şi fler, în arcadă, pe care este reprezentat chipul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, în mozaic. S-au turnat alei în jurul bisericii şi s-au ridicat ziduri din piatră.

Preoţi parohi:

- Pr. Grigorie;

- Pr. Neculai Ionescu (f 1893);

- Pr. Gheorghe Teodorescu (1893 -1945);

- Pr. Ioan Botezatu (1945 - 1978);

- Pr. Constantin Ţuţuianu (1978 -1988);

- Pr. Ioan Petrariu (1988 - 1998);

- Pr. Florin Gheorghe Sfarghie (1998 - ).